3 manieren om ervoor te zorgen dat je betaald wordt door je buitenlandse klant
Als exporteur wil je steeds correct voor je product worden betaald. Liefst op voorhand, uiteraard. Uw buitenlandse klant daarentegen, wil geen kat in de zak kopen en betaalt liever achteraf, na ontvangst en controle van de waar. Geen van partijen wil dus de risico’s dragen die gepaard gaan met internationale handelsrelaties. Gelukkig is het mogelijk om deze risico op te vangen, zodat u betaald wordt en uw klant zijn bestelling krijgt.
Veel exporteurs doen zaken in “open account” (wat wil zeggen “eerst leveren en dan betaald worden”). Daar is niets mis mee als partijen reeds lang met elkaar zaken doen en elkaar vertrouwen. Maar wat te doen als je voor de eerste keer moet leveren aan je buitenlandse klant en je het niet zo betrouwt?
Hoe kan je ervoor zorgen dat én je klant tevreden is én jijzelf correct betaald wordt?
Documentair incasso
De eerste en tegelijk de meest eenvoudige manier is het “documentair incasso”.
Bij het documentair incasso overhandigt de exporteur een pakket met handelsdocumenten (waaronder de originele factuur en de vervoersdocumenten die nodig zijn om de goederen in te klaren) aan zijn bank of rechtstreeks aan de bank van de buitenlandse koper. Deze documenten mogen door de bank pas aan de buitenlandse koper worden overhandigd nadat de koper de goederen betaald heeft. Als exporteur houdt u de touwtjes in handen en bent u zeker dat de goederen betaald worden. Op zijn beurt weet de koper dat de goederen verzonden zijn en dat hij deze na betaling zal ontvangen. Beide partijen beschikken over meer zekerheid, het kost niet veel geld en het is relatief eenvoudig op poten te zetten.
In vergelijking met open account biedt deze betalingstechniek zeker een aantal voordelen.
Toch heeft documentair incasso ook een paar minpunten.
Wanneer de koper niet direct overgaat tot betaling, zal zijn bankier weliswaar een morele druk op hem kunnen uitoefenen, maar zal hij hem niet kunnen verplichten om effectief te betalen.
Dit risico kan worden opgevangen met de tweede manier, namelijk het “documentair krediet”.
Documentair krediet
Het documentair krediet kan omschreven worden als een betalingstechniek waarbij de bankier van de buitenlandse koper zich onvoorwaardelijk ertoe verbindt om aan de exporteur een bepaalde som te betalen mits de voorlegging van de documenten opgesomd in de Letter of Credit (kredietbrief).
Deze betalingstechniek is geavanceerder dat het documentair incasso, formeler en duurder.
De goederen worden pas verscheept nadat de bank van de exporteur uitdrukkelijk bevestigd heeft dat het documentair krediet door de bank van de importeur geopend is.
De gevraagde documenten worden door de exporteur afgegeven aan zijn eigen bank nadat de goederen zijn verzonden. De bank van de exporteur stuurt deze documenten door naar de bank van de koper. Indien de bank van de koper na controle vaststelt dat alle documenten in orde zijn, betaalt hij de exporteur via zijn bank.
Als exporteur bent u dus niet afhankelijk van de wil van de koper om te betalen, aangezien de bank van de koper u zal uitbetalen zodra de vereiste documenten zijn voorgelegd.
Deze techniek geeft aan de exporteur behoorlijk wat zekerheid. Toch kan het alsnog fout gaan wanneer de buitenlandse bank van de koper intussen failliet gaat of wanner ze omwille van politieke of maatschappelijke problemen haar verplichtingen niet kan nakomen en dus de exporteur niet kan uitbetalen.
Is het mogelijk om ook dit risico op te vangen? Ja. Hoe? Door in plaats van een gewoon documentair krediet een geconfirmeerd documentair krediet te eisen.
Geconfirmeerd documentair krediet
Het verschil tussen een gewone vorm van documentair krediet en een geconfirmeerd documentair krediet is dat bij geconfirmeerd documentair krediet de exporteur het recht heeft om, naast de buitenlandse bank van de koper, ook zijn eigen bank in betaling aan te spreken. Op voorwaarde dat de documenten opgesomd in het documentair krediet in orde zijn uiteraard. De exporteur heeft met andere woorden twee schuldenaars. Op die manier kan het risico van insolvabiliteit van de bank van de koper en van politieke of sociale instabiliteit in het land van de koper worden uitgeschakeld en kan de exporteur ook veel sneller worden betaald.
Als exporteur doe je er goed aan om van jouw bank altijd een confirmatie te proberen krijgen, want deze betalingstechniek biedt u de meeste zekerheid.
Copyright © 2024 - STARKS | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookiebeleid | Disclaimer | Handcrafted by CrayonCru®